Branding / Jacob's Creek

Ik hou van alles wat met Australië te maken heeft sinds ik er een jaar rondgereisd heb. Ook van hun wijnen. Sindsdien is Jacob's Creek de vaste ster bij onze maaltijden. Een vleugje nostalgie én een handige schroefdop.

Vorig jaar onderging het wijnmerk een rebranding. De opvallendste vernieuwing is het logo: aantrekkelijk en modern, zonder de geschiedenis van het merk uit het oog te verliezen. Nu staat het logo doorheen het ganse gamma ook telkens op dezelfde plaats: centraal bovenaan het label, in een uitgesneden boog. Zo is het merk onmiddellijk herkenbaar in de rekken.

De reden dat dit logo mij zo boeit is omdat het beladen is met betekenis. Voor de aandachtige kijker zijn er namelijk niet één, niet twee, maar drie afzonderlijke elementen te bespeuren in het icoon. Elk element vertelt een stukje van de geschiedenis van Jacob's Creek. Dat vraagt om een ontleding:

1. Twee wijnbladeren: staan symbool voor de wijngaard die oprichter Johann Gramp in 1847 langs de oevers van Jacob's Creek geplant heeft.

2. De beek: de Jacob's Creek die door de wijnbladeren heen stroomt.

3. Het wijnglas: dat symbolisch gevuld wordt door de beek.

De letters werden ook lichtjes bijgewerkt: alle letters zijn nu even hoog. Ook dit draagt bij tot een meer hedendaags imago, zonder de link met het oude logo te verliezen.
Tot slot werd de tekst 'since 1847' toegevoegd: een feit waar ze terecht trots op zijn!

Het resultaat is een verfrissend logo dat uniek is voor dit wijnmerk en zijn verhaal. Een prachtig staaltje vormgeving om de geschiedenis van de firma zo te omvatten in één icoon.
Meer lezen over de rebranding? Dat kan hier.

Branding / Solo wordt 80

Branding / Solo wordt 80

Neen, ik heb het niet over het alom gekend botermerk. Ik heb het over de Noorse frisdrank. Door de jaren heen is Solo gegroeid tot een nationaal icoon in Noorwegen, al heeft het sterk moeten inleveren na de komst van de Amerikaanse frisdrankgiganten. Toch houdt het merk stand en is ze intussen verkrijgbaar in verschillende smaken, elk met een typerend kleurtje.

Herkenbaarheid

Even wat achtergrond. Herkenbaarheid is essentieel voor een merk. Daarom heeft een merk een bepaalde look waar consumenten mee vertrouwd zijn en die geassocieerd worden met het product. Het herhaaldelijk terugzien van een merk werkt geruststellend voor de consument: een product moet wel goed zijn als je het vaak tegenkomt, niet?! Daarom besteden marketeers en vormgevers veel aandacht aan consistentie binnen merklijnen, om de consument te overtuigen van hun eerlijk, consistent verhaal dat ze vertellen over het product.

Gedurfd drankje

Daarom springt de verjaardag van Solo in het oog. Zij zijn reeds 80 jaar een vaste waarde bij het Noorse volk. Om dit te communiceren beslisten ze om hun logo bij te werken: de uiteinden van de S worden langer zodat die op een 8 lijkt, terwijl de o schaduw krijgt zodat die naar voor springt. Zo kan het cijfer 80 duidelijk gelezen worden. Dit is erg gedurfd aangezien het logo dat de consument zo goed kent er nu plots anders uitziet. De bijgaande tekst 'jubileumuitgave' stelt bezorgde klanten wel gerust, maar toch blijft het een gewaagde stap om een ingeburgerd logo tijdelijk te veranderen.

Het resultaat is echter prachtig. De verpakking blijft even fris en opgewekt als voorheen, zonder overbodige tekst of iconen. En de boodschap komt klaar en duidelijk over. Al bij al een geslaagd staaltje marketing en onomstotelijk bewijs dat die vikings lef hebben!

Intussen kreeg ook de standaardverpakking van Solo een facelift. Het logo is soberder (vlakker, met minder kleurverlopen) maar dynamischer (door de diagonale plaatsing) geworden. Ook de vorm van de flesjes is nu moderner.


Meer achtergrond over dit drankje en zijn verpakking vind je hier.

Inspiratie / Noorwegen

Inspiratie / Noorwegen

Op reis is het ideale moment om ons te laten inspireren. We hebben tijd, we kijken gretig rond, we laten alle indrukken binnenkomen. Ook mijn interne grafische radar laat het op reis niet afweten. Met veel plezier bestudeer ik kleurrijke verpakkingen in de supermarkt. Of analyseer ik mooie (maar onverstaanbare) teksten. Of zoek ik naar betekenis achter logo's van merken die ik niet ken. Het is enorm boeiend om inspiratie op te doen bij andere culturen.

Vorig jaar bracht onze wanderlust ons naar Noorwegen. Van kleurrijke viking-bieren tot uitgepuurde logo's. Geniet mee met mijn inspiratiebord!
PS. Ook verzot op reisinspiratie? Mijn inpiratiebord van onze reis naar USA & Canada vind je hier.

Branding / Dorstlesser

Branding / Cara Pils

Vandaag een actueel thema in de media, die mij nauw aan het hart ligt: Cara Pils.

Wie het nieuws volgt, heeft ongetwijfeld de Cara heisa opgemerkt. Op de televisie, op de radio, in de krant, via de sociale media. De potentiële naamsverandering van Colruyt's meest beruchte bier heeft veel stof doen opwaaien. De ganse historie heeft voor veel jolijt en ongeloof gezorgd op onze bureau. Onze bureau, dat is de verpakkingsafdeling van Colruyt Group. Samen creëren wij er de verpakking voor de huismerken. We zijn volop bezig met een vijftigtal huismerken om te toveren naar Boni Selection en het nieuwe Everyday merkbeeld. Stap voor stap komen alle segmenten van het gamma aan bod. Nu was het de beurt aan ons biermerk, Cara. Maar dit was buiten de fans gerekend!

Save Cara

Van zodra de winkelcommunicatie aangaf dat Cara binnenkort Everyday zou worden, brak er een storm van protest los. Online werden petities ondertekend en de sociale media stonden roodgloeiend van de #savecara hashtags. De kranten pikten het nieuws op, waarna interviews volgden met marketeers en trendwatchers over het Cara-fenomeen. Hoe kan het dat zo'n low-budget product, zo'n aanhang heeft?

Volgens De Standaard is er een simpele uitleg: de prijs. Door de lage prijs, is Cara een populaire pils onder onze studenten. Later, wanneer we een inkomen hebben, kunnen we ons al eens een beter pintje veroorloven. Maar toch blijft er een nostalgische band met Cara: terugblikken op de studententijd met een Cara in de hand. Deze emotionele band blijkt zo sterk te zijn, dat ze een heuse protestbeweging heeft doen ontstaan.

Gelukkig hebben onze marketeers bij Colruyt hier goed op ingespeeld. In no time werd er een mini-site op poten gezet voor Cara Pils. Aanvankelijk stond daar een bedanking aan alle fans maar ook een geruststelling: Cara zal Cara blijven. Beloofd. Intussen kunnen de fans van Cara stemmen hoe hun favoriet pintje er binnenkort zal uitzien. Drie ontwerpen strijden mee: de klassieker, iets helemaal anders of Cara met een twist. Nog tot 2 maart kan je hier je stem uitbrengen. Santé!

Pinterest / Mijlpaal + Gast-pinner

Pinterest / Mijlpaal + Gast-pinner

Met enige trots kan ik melden dat ik op Pinterest de mijlpaal van 2000 volgers gepasseerd ben! Ik voel me vereerd dat zoveel mensen mijn smaak zodanig op prijs stellen dat ze dagelijks mijn pins willen zien! Wat ooit begon als een manier om voor mezelf inspiratie te verzamelen is uitgegroeid tot een inspiratiebron voor geïnteresseerden overal ter wereld. Ik ben blij dat ik op deze manier ook andere creatievelingen kan inspireren! Als je mijn inspiratie borden wil bekijken kan dit hier.

Maar Pinterest is meer dan pinnen en volgen. Zo kreeg ik enkele maanden geleden een leuk berichtje van JoAnn Hines. Zij is gekend om haar specialisatie in verpakkingen op sociale media. Ze nodigde mij uit om deel uit te worden van een gemeenschap geëngageerde pinners die de laatste trends in de verpakkingsindustrie vastleggen. Enthousiast ben ik op dit voorstel ingegaan. Na een uitgebreide verwelkoming werd ik officieel deel van het Packaging Pick Of The Day-team. Daar worden dagelijks alle nieuwigheden op de voet gevolgd door mezelf en pinners van over de hele wereld. Zeker een bezoekje waard!

Zoals je ziet, is sociale media een prachtig medium om gelijkgezinden te ontdekken over de landsgrenzen heen. Plots wordt het eenzaam pinnen erg sociaal én internationaal!
Overtuigd? Toch een kleine waarschuwing eer ge begint: het werkt verslavend!

Eerste hulp voor creatieve freelancers

Eerste Hulp voor Creatieve Freelancers

Een tractatie aan mezelf; het jaar is goed ingezet! Thuis, knus in de zetel, gewapend met de iPad. Zo heb ik de cursus Be Free, Lance gedurende vier weken gevolgd. Resultaat: een kop vol nieuwe inzichten, bruisend van energie en goesting! Daar wil ik jullie niet van weerhouden.

Bre & Jen

Al geruime tijd ben ik trouwe bezoeker van de webstek van Breanna Rose. Daar deelt zij haar enthousiasme voor het grafische vak met het wijde web. Daarnaast is zij ontwerpster achter designstudio Rowan Made. Intussen heeft ze een serieuze aanhang en dat heeft haar gemotiveerd krachten te bundelen met freelancer Jen Serafini. Samen hebben ze de online cursus Be Free, Lance op poten gezet, waar ze hun kennis en ervaring delen met anderen. Als deelnemer word je meegenomen in de wereld van freelancing, met nadruk op zaken doen in de creatieve sector. De cursus wordt in het Engels gegeven, gezien de Amerikaanse roots van het duo. Hierdoor moeten wij, Europeanen, de wettelijke bepalingen zelf uitpluizen in eigen land. Maar de overige onderwerpen zijn universeel en maken de cursus meer dan de moeite waard!

De inhoud

De cursus is opgedeeld in drie modules, gespreid over vier weken. Elke week opent een nieuwe module, de vierde week is voorbehouden voor revisie en discussie met Bre, Jen en de andere deelnemers. Een moment om alle vragen uit je systeem te krijgen dus!

Module 1 start rustig, door een blik te werpen op jezelf. Rustig, maar ook een beetje confronterend. (Ik spreek uit ervaring, maar het was het waard!) Deze week omvat het vooropstellen van je professionele doelstellingen, je sterktes bepalen en je niche afbakenen. Bij elk van deze onderdelen wordt je stap voor stap begeleid, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat jij als freelancer wil verwezenlijken.
Module 2 is informatiever. Hier komt de praktische kant aan bod: de bedrijfsopstelling en financiën, jezelf presenteren en klanten vinden.
In module 3 komen tot slot prijszetting, bedrijfspraktijken, klantenbeheer en life-work balans aan bod. Daarnaast krijg je nog een uitgebreide lijst met werkinstrumenten om je zaak vlotjes te doen draaien.

Zelfs na drie jaar mijn grafisch bedrijfje runnen, doet het nog deugd af te stemmen met gelijkgezinde zielen. Allen zitten we met dezelfde vragen en obstakels. Het geeft energie om je vragen kwijt te kunnen en deel uit te maken van de Be Free, Lance-gemeenschap. Een gemeenschap waar je ook na afloop van de cursus deel van blijft via een private Facebook-groep.

Ongeacht jouw creatieve sector, ongeacht of je kersverse starter bent of al-wat-ervaren, deze cursus is een absolute aanrader! Niet enkel informatief, je ontdekt er ook jezelf en weet na vier weken goed wat je kan én wil van je freelance carrière. En om in de stijl van Bre en Jen af te sluiten: Go Be Free, Lance!

2015 vooruitblik

2015 / Vooruitblik

Een Nieuw Jaar. Een frisse start. 1001 goede voornemens. En toch enkele die we hopelijk zullen realiseren. Eerlijk, storen die extra 5 kg écht? Ok dan, over naar de serieuze voornemens...

2015 belooft een spannend jaar te worden! Gedurende 2014 heeft er achter de schermen van mijn bedrijfje vanalles geschud en gerammeld. Jaja, we broeden hier op iets. Met wij bedoel ik Diederik en mezelf. Diederik is mijn man, de liefde van mijn leven, en mijn steun en toeverlaat de voorbije 3 jaar dat mijn bedrijf bestaat. En binnenkort wordt hij meer dan dat, want dit jaar stapt hij mee in de firma! Door zijn ruime kennis van fotografie, gecominbeerd met zijn passie voor webontwikkeling en technologie, zijn we tot de conclusie gekomen dat onze passies TE dicht bij elkaar aanleunen, om de handen niet in mekaar te slaan! 'A match made in heaven!' omschreef een vriend het ooit. Tijd om daar iets mee te doen!

Match Made in Heaven

Concreet wil dit zeggen dat de diensten die we aanbieden uitbreiden, zonder aan het persoonlijke karakter van het bedrijf te raken. We blijven twee individuen met een persoonlijk contact met onze klanten. Maar daar waar grafisch ontwerp, fotografie en webdesign mekaar aanraken, zullen wij deze opdrachten in-house realiseren als een team. Meer info wanneer deze samenwerking een feit wordt, volgt nog. Een rebranding en naamsverandering zullen hier deel van uitmaken. We houden jullie op de hoogte!

2014 Overview

2014 / Terugblik + Thanks

Vooraleer we het Nieuwe Jaar induiken, is het toegestaan om even terug te blikken op de uitdagingen, de overwinningen en de realisaties van 2014. Ook om even stil te staan en dankbaar te zijn. Daarom:

Lieve klanten, leveranciers, vrienden en familie: een welgemeende DANK U voor jullie vertrouwen, inzet, motivatie en geduld om mij dit mooie avontuur te helpen realiseren!

 

Dat 2015 bakken liefde, een goede gezondheid en dagen vol werkgeluk met zich mee mag brengen!
Creatieve groetjes, Melissa

Branding Narrato

Branding / Narrato

Herinner je je het moodboard van maart nog? Over orde en dynamiek. Over soberheid en felle kleuren. Over een interieurarchitect met een hart voor retail.
Intussen zit het branding en design proces erop. Spijtig, want ik heb er weer enorm van genoten! Verschillende maanden van onderzoek, ontwerp en een nauwe samenwerking met de klant hebben zijn vruchten afgeworpen!

Na het moodboard begon het boeiende traject om tot de firmanaam te komen. Daarvoor werd de opzet van de firma onder de loep genomen: retailers wegwijs maken in de wereld van winkelervaringen. Zo kwamen we tot de conclusie dat storytelling of verhalen vertellen de kapstok was waarrond we zouden werken. Uiteindelijk werd de naam Narrato, afgeleid van het Engelse narrator of verteller. Een opvallende én memorable naam, waarvan de URL ook nog eens beschikbaar was. Een winnaar dus!
De slogan telling your story verklaart en versterkt de naam, zonder teveel te zeggen.

Over naar de tekentafel om het logo vorm te geven. Als je als ontwerper de kans krijgt om je volledig onder te dompelen in de sector, de firma en de producten/diensten van je klant, dan vloeit het ontwerp bijna uit je potlood. Met de verworven inzichten en inspiratie, krijg je een duidelijk beeld welke richting je wil uitgaan met de klant. Zo was het ook bij Narrato. Een opvallend logo, met een hoog fun-gehalte. Maar ook een serieus logo dat toont dat deze professional weet waarover ze spreekt. Tegenstrijdig? Helemaal niet. Het logo van Narrato toont een kindje, dat volledig wegdroomt (speels) terwijl het luistert naar een verhaal. Hét verhaal. Het verhaal dat Narrato helpt te vertellen. Het professionalisme spreekt door krachtige letters en de blauwe kleur.

Door de kracht dat dit logo uitstraalt, werd gekozen om de huisstijl sober te houden en het logo de boodschap te laten dragen. Het visitekaartje werd dubbelzijdig bedrukt, met één blauwe zijde met enkel het logo in glanslak. Het resultaat is een prachtig en opvallende eye-catcher!

Nieuwsgierig naar wat deze retail professional in petto heeft?
Volg haar op de voet op www.narrato.be

The Branding Process

Pinterest / The Branding Process

Hoe wordt een logo gemaakt en hoe komt een layout tot stand?
Wat is de betekenis achter een bekend logo?
Hoe slaagt een merk er in om een consistente boodschap te verspreiden via alle communicatiekanalen?

Op al deze vragen krijg je antwoord op mijn nieuw Pinterest bord: The Branding Process!
Krijg inzicht in de evoluties van 's werelds grootste merken. Zie hoe logo's opgebouwd worden en hoe merkrichtlijnen gedefinieerd worden. Kom te weten waarom de kleurkeuze van groot belang is en waarom ontwerpers zich uren verdiepen in typografie. Laat je onderdompelen in de wereld achter het grafisch ontwerp en merk waarom ontwerpen niet zo gemakkelijk is als je op het eerste zicht zou vermoeden. Veel plezier!

Pinterest share Follow