Branding / Solo wordt 80

Branding / Solo wordt 80

Neen, ik heb het niet over het alom gekend botermerk. Ik heb het over de Noorse frisdrank. Door de jaren heen is Solo gegroeid tot een nationaal icoon in Noorwegen, al heeft het sterk moeten inleveren na de komst van de Amerikaanse frisdrankgiganten. Toch houdt het merk stand en is ze intussen verkrijgbaar in verschillende smaken, elk met een typerend kleurtje.

Herkenbaarheid

Even wat achtergrond. Herkenbaarheid is essentieel voor een merk. Daarom heeft een merk een bepaalde look waar consumenten mee vertrouwd zijn en die geassocieerd worden met het product. Het herhaaldelijk terugzien van een merk werkt geruststellend voor de consument: een product moet wel goed zijn als je het vaak tegenkomt, niet?! Daarom besteden marketeers en vormgevers veel aandacht aan consistentie binnen merklijnen, om de consument te overtuigen van hun eerlijk, consistent verhaal dat ze vertellen over het product.

Gedurfd drankje

Daarom springt de verjaardag van Solo in het oog. Zij zijn reeds 80 jaar een vaste waarde bij het Noorse volk. Om dit te communiceren beslisten ze om hun logo bij te werken: de uiteinden van de S worden langer zodat die op een 8 lijkt, terwijl de o schaduw krijgt zodat die naar voor springt. Zo kan het cijfer 80 duidelijk gelezen worden. Dit is erg gedurfd aangezien het logo dat de consument zo goed kent er nu plots anders uitziet. De bijgaande tekst 'jubileumuitgave' stelt bezorgde klanten wel gerust, maar toch blijft het een gewaagde stap om een ingeburgerd logo tijdelijk te veranderen.

Het resultaat is echter prachtig. De verpakking blijft even fris en opgewekt als voorheen, zonder overbodige tekst of iconen. En de boodschap komt klaar en duidelijk over. Al bij al een geslaagd staaltje marketing en onomstotelijk bewijs dat die vikings lef hebben!

Intussen kreeg ook de standaardverpakking van Solo een facelift. Het logo is soberder (vlakker, met minder kleurverlopen) maar dynamischer (door de diagonale plaatsing) geworden. Ook de vorm van de flesjes is nu moderner.


Meer achtergrond over dit drankje en zijn verpakking vind je hier.

Pinterest share Follow