Branding / Dorstlesser

Branding / Cara Pils

Vandaag een actueel thema in de media, die mij nauw aan het hart ligt: Cara Pils.

Wie het nieuws volgt, heeft ongetwijfeld de Cara heisa opgemerkt. Op de televisie, op de radio, in de krant, via de sociale media. De potentiële naamsverandering van Colruyt's meest beruchte bier heeft veel stof doen opwaaien. De ganse historie heeft voor veel jolijt en ongeloof gezorgd op onze bureau. Onze bureau, dat is de verpakkingsafdeling van Colruyt Group. Samen creëren wij er de verpakking voor de huismerken. We zijn volop bezig met een vijftigtal huismerken om te toveren naar Boni Selection en het nieuwe Everyday merkbeeld. Stap voor stap komen alle segmenten van het gamma aan bod. Nu was het de beurt aan ons biermerk, Cara. Maar dit was buiten de fans gerekend!

Save Cara

Van zodra de winkelcommunicatie aangaf dat Cara binnenkort Everyday zou worden, brak er een storm van protest los. Online werden petities ondertekend en de sociale media stonden roodgloeiend van de #savecara hashtags. De kranten pikten het nieuws op, waarna interviews volgden met marketeers en trendwatchers over het Cara-fenomeen. Hoe kan het dat zo'n low-budget product, zo'n aanhang heeft?

Volgens De Standaard is er een simpele uitleg: de prijs. Door de lage prijs, is Cara een populaire pils onder onze studenten. Later, wanneer we een inkomen hebben, kunnen we ons al eens een beter pintje veroorloven. Maar toch blijft er een nostalgische band met Cara: terugblikken op de studententijd met een Cara in de hand. Deze emotionele band blijkt zo sterk te zijn, dat ze een heuse protestbeweging heeft doen ontstaan.

Gelukkig hebben onze marketeers bij Colruyt hier goed op ingespeeld. In no time werd er een mini-site op poten gezet voor Cara Pils. Aanvankelijk stond daar een bedanking aan alle fans maar ook een geruststelling: Cara zal Cara blijven. Beloofd. Intussen kunnen de fans van Cara stemmen hoe hun favoriet pintje er binnenkort zal uitzien. Drie ontwerpen strijden mee: de klassieker, iets helemaal anders of Cara met een twist. Nog tot 2 maart kan je hier je stem uitbrengen. Santé!

Pinterest share Follow